Wat is het doel van het onderzoek?
Het doel van dit onderzoek is om te onderzoeken of het beter is om ’s morgens of ’s avonds te trainen om de hoeveelheid vet in de lever en de daarmee samenhangende stofwisselingsverstoringen te verminderen. Uit eerder onderzoek is gebleken dat er een verschil is tussen de effecten van meer bewegen in de ochtend en in de avond. Zo lijkt sporten in de ochtend een gunstiger effect te hebben op de spieren, terwijl avondtraining een gunstig effect heeft op het vetweefsel. Het is nog niet duidelijk welke van deze trainingen dan een gunstiger effect heeft op vervetting van de lever.
Hoe verloopt het onderzoek?
Stap 1: bent u geschikt om mee te doen?
We zoeken voor ons onderzoek mannen en vrouwen tussen de 45 en 75 jaar met aangetoonde metabool geassocieerde leververvetting, zonder andere leveraandoeningen of gebruik van medicatie die van invloed kan zijn op de hoeveelheid levervet en de darmflora (zoals bijvoorbeeld antibiotica). Als u niet zeker weet of u leververvetting heeft, kunnen wij dit eenvoudig meten. Vanwege de variatie in hormoonspiegels en het effect hiervan op de stofwisseling kunnen vrouwen alleen mee doen als zij na de overgang zijn.
Stap 2: de training
We behandelen u door u gedurende 12 weken, 3 keer per week ’s ochtends of ‘s avonds 50 minuten in het LUMC onder begeleiding te laten trainen. Dit trainingsprogramma bevat korte intensieve onderdelen voor zowel conditietraining als krachttraining. Dit komt overeen met het bewegingsadvies van de Wereldgezondheidsorganisatie.
Voor dit onderzoek hebben we 2 groepen:
• Groep 1. De mensen in deze groep krijgen 3 keer per week ’s morgens om 8.00 u training
• Groep 2. De mensen in deze groep krijgen 3 keer per week ’s avonds om 20.00 u training.
Loting bepaalt of u wordt ingedeeld in de groep die in de ochtend (8.00 u) getraind wordt of in de groep die ’s avonds (20.00 u) wordt getraind. We kunnen helaas geen rekening houden met uw voorkeur.
Stap 3: onderzoeken en metingen
In de 2 weken voordat u start met trainen doen we verschillende onderzoeken om de beginsituatie te bepalen. Deze metingen herhalen we nadat u 12 weken heeft getraind. Halverwege, dus na 6 weken training, doen we een tussenevaluatie. Dit bestaat uit meting van onder andere gewicht en bloeddruk, een bloedafname, en een vragenlijst ter beoordeling van uw conditie.
We doen de volgende onderzoeken voor en na het trainingsprogramma:
Hoeveel tijd kost deelname aan dit onderzoek?
De totale inzet is ca. 50 uur incl. alle metingen en de training.
Reiskostenvergoeding
Je ontvangt een vergoeding voor uw reiskosten.
Als u vragen heeft, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via onderstaande contactgegevens.